Június az utolsó bejegyzésem hónapja. Azoknak a lelkes tejfőzőknek, akik végig követték a blog rövid pályafutását, köszönöm az olvasást! Remélem, szolgálhattam egypár hasznos, vagy legalább érdekes információval.
Utószor álljon itt néhány bekezdés a házi jégkrém készítésről…
Először: a legtöbb házi fagylalt receptben olyasmi adja a krémes állagot, mint: túró, joghurt, krémsajt, habbá vert tojásfehérje, stb. Ezekkel ugyebár nem voltam kisegítve.
Másodszor: én azok közé az elvetemültek közé tartozom, akik mindig elolvassák az összetételt, sőt: értelmezik azt! Innen tudom, hogy a vegán fagylaltokba általában valamiféle rostot szoktak keverni (pl. inulin), hogy legyen valami tartása, és ne csak egy kockányi fagyasztott, kókuszos szörp legyen.
Utóbbi két információból azt a tanulságot vontam le, hogy 3 lehetőségem van:
A, kókuszjoghurt/kókuszkrém (őszintén szólva, nem éreztem az erőt ilyesféle luxuscikkek hajkurászásához korona idején)
B, tojásfehérje (vegánt szerettem volna, és a nyers tojásfehérje nyalogatásához amúgy is hipochonder vagyok)
C, rost-szerűség
Szóval a módszer a következő: csinálunk egy sűrű gyümölcs turmixot (alapjában növényi tej és gyümölcs, ha engem kérdeztek). Adunk hozzá zaccot vagy 1-2 ek rizs-kásának való, száraz pelyhet. Gyanúm szerint más, gabona alapú, finom pehely is megteszi, de én rizzsel próbáltam ki. Ha ilyesmit keverünk hozzá, hagyjuk kicsit állni fagyasztás előtt, hogy megszívja magát! Végezetül túlédesítjük, hiszen a fagyasztott ételeknek kevésbé érezzük az ízét és az édességét, ezért a fagylaltok is édesebbek olvadtan, mint frissen. Ajánlom édesítéshez a szirupokat, mivel azok könnyebben elkeverhetőek a szobahőmérsékletű/hűvös turmixban is. Végül beletöltjük egy tetszőleges formába és beköltöztetjük a mélyhűtőbe. Ha nem fér be mind a formába, igyuk/együk meg a maradékot, hiszen ez egy finom, sűrű turmix.
Az eredmény még mindig nem fagylalt, inkább jégkrém, de azért nem egy tömör jégtömb :)
Íme a két megígért recept:
Banános-csokis zacc-jégkrém: 1 banán, 1 ek natúr kakaópor, 1 dl növényi tej, és a zacc (én rizs+kókusz zaccot tettem bele, de mákon kívül bármi jöhet)
Almás-málnás jégkrém: 1 db hámozott és magháztalanított alma, 1-2 marék málna, 2 ek rizs-kása, 2 dl növényi tej, 2-3 ek juharszirup (vagy amennyi jól esik)
Élvezzétek a jégkrémet és további jó tejfőzést mindenkinek!