Rizstejekről általában: a rizstejeket ajánlom azoknak, akik még nincsenek egészen kibékülve a növényi tejekkel, valamint azoknak, akik kávéhoz isszák őket. Ezek a legsemlegesebb ízű és legfehérebb tejek, azok közül, amiket főzni szoktam.
A rizs-zaccról általában: a növényi tejek zacca az esetek 90%-ában a müzlimben végzik, mivel erre az összes zaccot alkalmasnak találtam, ezt egyik tejnél sem fogom felsorolni, mint ajánlás a zaccról. A zacc többnyire nagyon kevés, vagy nulla ízzel rendelkezik. A rizs esetében ez a csekély íz is attól függ, hogy milyen egyéb hozzávalóval főztük a rizst.
Arányokról általában: mindent fele-fele arányban készítek. A géphez adnak egy kicsi, műanyag mérőpoharat, azt használom méréshez. Ha módosítasz az arányokon a következő történik:
a, ha kevesebb rizst adsz hozzá, erősebben érződik majd a másik hozzávaló íze,
b, ha több rizst adsz hozzá, íztelenebb és hígabb lesz. A hígságot úgy értem, hogy az egyedül gabonából főzött tej nem olyan testes, zsíros -- ennek kivédésére adhatunk hozzá egy-két csepp olajat.
A növénytejek melegen a legfinomabbak. Ezért ha nem frissen isszuk, ajánlom, hogy melegítsük meg!
Néhány rizstej:
Csak rizs: nem olyan, mint a bolti. Ez volt az első, amire rájöttem, mikor hozzám került a gép. Nem olyan édes. Meg lehet vele barátkozni, mivel igen semleges íze van, de én jobban szeretem keverni a rizst más összetevőkkel. Ha viszont csak rizzsel dolgozunk, adjunk hozzá pár csepp olajat a főzés előtt. Barna rizst használok, így a zacc gyakorlatilag darált barnarizs-héj.
Rizs+dió: melegen engem egy kakaóra emlékeztet (nem a nyuszis/macis/egyéb instant kakaóra, hanem arra, amit lábosban, holland kakaóporral és habverővel készítünk). Ezt az érzést a színe is erősíti, ugyanis világosbarna. Idővel barna por ülepedik le az alján. Kevés zacc maradt belőle, aminek enyhén kesernyés-diós íze van.
Rizs+hajdina: A csak-gabona tejhez adjunk főzés előtt pár csepp olajat. Ízre semleges, jellegtelen, viszont jó állaga van. Világosbarna, így színre nem adja a tej-érzést. A meglepően kevés zacc íztelen, bármibe és bármihez megy.
Rizs+kókusz: legsemlegesebb íz, bármihez megy. Ajánlom kezdőknek és kávéhoz. A zacc íztelen, bármihez is keverjük, legfeljebb az állagán fog változtatni az illető ételnek. Lehet, hogy gourme-k éreznek benne némi kókusz ízt, én nehezen felismerhetőnek találom.
Rizs+mák: a mák befolyásolja a tej színét és állagát! Picit szürkés lesz, főleg alul, ahová a finom porrá darálódott mák leülepedik idővel. Ízéből enyhén kiérződik a mák, amit én nagyon szeretek benne. Melegen és kávéhoz kifejezetten kellemes. A zaccnak enyhe mák íze van és krémes állaga, süteményekbe ajánlom (én egyszer tápióka pudingba kevertem egy kis vaníliával társítva és nagyon elégedett voltam az eredménnyel).
Rizs+szezámmag: gyönyörűen fehér színe, és karakteres, szezámmagos íze lesz a tejnek. Emellett, az olajos magnak köszönhetően, kicsit nehezebb, telibb, zsírosabb lesz, mint a legtöbb növényi tej. A zaccnak is meglepően szezámmagos íze van. Ha a zacchoz kevés mézet keverünk, egészen olyan lesz, mintha turmixolt halvát ennénk (keleti édesség, melyet tradícionálisan szezámmagból készítenek).
Remélem, ízleni fognak! Következő posztom egy hónap múlva várható. Addig is kellemes ünnepeket!